Reklama
 
Blog | Josef Nožička

Kondolence Jiřího Rusnoka občanům JAR

Vážení občané Jihoafrické republiky, s hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí Vašeho bývalého prezidenta a držitele Nobelovy ceny za mír Nelsona Rolihlahly Mandely. Bylo by mi velkou ctí zúčastnit se pohřbu tak významné osobnosti, na který zajisté dorazí nejvýznamnější politici z celého světa.

Ale, ty vole, jak to teď říct … No budu upřímný a řeknu Vám to na rovinu. Na den, kdy je pohřeb Vašeho hrdinného prezidenta plánován, jsem již pozván na slavnostní oběd i večeři. A jelikož se mé premiérování již chýlí ke konci, byť ho Miloš (to je náš, český prezident) bude ještě nějakou dobu protahovat, takových hezkých a příjemných událostí si již moc neužiji. Uvažoval jsem, že bych ty rauty přece jen oželel a na cestu do JAR bych vzal celou svou rodinu, ale ty novinářské hyeny pak zase napsaly, že moje dcera nechodí do školy a místo toho létá vládním speciálem na zahraniční výlety. Tak to u nás v České republice chodí!

Ale jelikož si Vašeho národa hluboce vážím, zařídím za sebe adekvátní náhradu. Asi Vás napadá, že to bude přímo prezident Miloš Zeman. Ty vole, to by fakt nešlo … Jednak by po schodech do letadla nevylezl a především bychom trnuli strachy, jaký mezinárodní skandál by zase ztropil některým ze svých bonmotů. Pošlu tam proto někoho jiného.

Ty vole, ale koho? Ti volové Sobotka s Babišem se stále nejsou schopni dohodnout na té jejich slavné vládě a z mé vlády odborníků se tam asi nikomu chtít nebude. Ne, blbost, oni by samozřejmě letěli rádi, ale jsou bohužel velmi zaneprázdněni svými pracovními povinnostmi. Mohli bychom tam samozřejmě vyslat bývalého ministra zahraničí Schwarzenberga, který by to považoval za obrovskou čest. Jenže ten by ty vole při smutečním obřadu na 99 procent usnul a to by pak byl pro republiku ještě větší mezinárodní trapas než Zeman s jeho bonmoty.

Reklama

Tak mě ty vole napadá, že nejvíc by naše republika zabodovala, kdyby na ten pohřeb vyslala Karla Gotta nebo Jardu Jágra. Ale Karel má již jistě sjednané koncerty a Jardu by asi v New Jersey neuvolnili. Ale jednu významnou osobnost přece jen máme a dokonce žije již přes 6 let u vás! Že mě to ty vole nenapadlo hned! Ano, je to Radovan Krejčíř, který nám v roce 2005 utekl při policejním zásahu (abyste si ty vole nemysleli, že jsme u nás takoví břídilové – my jsme ho tenkrát samozřejmě nechali utéct schválně) a přes Seychely se dostal k vám. A jsme Vám nesmírně vděční za to, že jste si ho tam až dosud nechali a nechcete nám ho vydat zpátky.

Tak to je ty vole bomba. Bude tam někdo, kdo je ve světě mnohem známější než já a ještě náš děravý státní rozpočet ušetří za cestu tam i zpět! Sice teď Krejčířovi před nedávnem zablokovali majetek, ale nějaké prachy na věnec mu snad ještě zbyly …

Vážení občané Jihoafrické republiky, přijměte prosím vyjádření nejhlubší soustrasti mým jménem i jménem mé vlády k úmrtí Vašeho bývalého prezidenta a ještě jednou se moc omlouvám, že na pohřeb nedorazím osobně. Věřím ale, že mou stanovená náhrada je pro Vás důkazem toho, jak moc si u nás Vaší země vážíme … Ty vole, to jsem se z toho hezky vyzul, já jsem fakt dobrý!

S úctou Jiří Rusnok, premiér České republiky