Komentáře: Miroslav Kalousek – o co horší ekonom, o to lepší intrikán https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: GLUM https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-119144540 Tue, 26 Jul 2011 11:40:47 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-119144540 L’ego
Dań z příjmu právnických osob není zdaleka jedinou daní, celkově míra přerozdělování prokazatelně roste. Jak definujete bohaté? Osoby s nadprůměným příjmem („drobný“ rozpor mezi výší bohatství/životní úrovně a příjmem – velmi křiklavě u nás: příjem se zdaňuje brutálně, majetek jen symbolicky)? Kromě toho, když už zůstatneme u těch firem, stát firmy zdaleka nezatěžuje jen daněmi, ale také výkaznictvím, „ochranou“ zaměstnanců atp. atd. Z pohledu firmy je nakonec prakticky jedno, jestli přijde o milion kvůli byrokracii nebo na daních.

A v neposlední řadě ovlivňuje hospodářský růst technologický rozvoj, který zase plyne z akumulace kapitálu (v neposlední řadě lidského). Čím více soukromých peněz zahučí do bezedné státní kasy, tím méně kapitálu může soukromý sektor akumulovat. To pak pochopitelně brzdí hospodářský růst.

V Evropě může daňový domicil změnit leckterá firma, nikdy to nebylo tak snadné, spousta českých firem tak odešla třeba na Slovensko, Kofola tu sice má výrobní závod, ale holding už dávno sídlí ve Varšavě, spousta našich (Generali) entit je v Holandsku, stejně tak PPF (také na Kypru…). Odejde-li firma, odcházejí také zaměstnanci. V horším případě přicházejí o místa.

Firma neřeší nějakou konsolidovanou qótu, firma řeší daň z příjmu PO („corporate tax“, a pak ještě „drobná“ poznámka – počítáte do daní i tzv. české pojištění? tj. de facto 2. a 3. daň z příjmu, která je citelně vyšší než vlastní daň z příjmu). Proč myslíte, že naše skupinová zajišťovna sídlí v Sofii a ne v Praze? Nic jiného než kouzlo bulharské 10% daně z příjmu.

Růst po 2. sv. válce? Co technologie? (viz výše)

Nižší daně toho určitě krátkodobě mnoho nemění. Dále jistě výše zdanění není jediným faktorem, který ovlivňuje hospodářský vývoj (jde také o komplikovanost daňových zákonů…). V případě takové ČR jsou neméně důležité např. zahr. investice. Zde by samozřejmě možná ještě výrazněji než úprava daní pomohla lepší vymahatelnost práva a reálný boj proti korupci. Co ovšem čekat od vlády složené z jakýchkoliv českých parlamentních stra… :_(

Při stoprocentním zdanění je jen otázkou času, kdy by ustala jakákoliv legální hospodářská aktivita.

Důchody do toho tahám proto, že tvoří s přehledem největší položku na výdajové straně dnešních státních rozpočtů. Jo, strop na tzv. pojistném fakt něco ovlivňuje. Taky jsem teď liný to hledat, ale najděte si, kolika lidí se to skutečně týká a kolik to stát „stojí“. Mrkněte se na demografii, ta je rozhodující. Důchodová sekera jistě ZATÍM není nijak dramatická, protože celá devadesátá léta jsme měli historicky „nejlepší“ poměr mezi „nrepracujícími“ (děti, mládež, důchodci) a pracujícími („ekonomicky aktivními“). Dětí už bylo velmi málo a důchodců ještě bylo velmi málo. To se teď, když začínají do důchodu odcházet silné poválečné ročníky, začíná výrazně měnit.

No, pokud jde o obranu, myslím, že nejrozumější by v případě ČBR bylo armádu úplně zrušit a přispívat dohodnutou částkou do rozpočtu NATO za obranu, jak to má tuším Island. Popř. ještě drsněji vyhlásit neutralitu a srazit „obranu“ na krásnou nulu.

A pokud jde o renomovanost ekonomů: jedna z největších ekonomických superstar historie John Maynard Keynes má celé své slavné učení postavené na zcela zjevném nesmyslu (který mu baští i samotné L’ego), totiž že bohatství společnosti roste, když někdo něco zničí (ba vede válku). Co k tomu dodat?

]]>
Od: L'ego https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-119038080 Fri, 22 Jul 2011 19:00:10 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-119038080 Ještě přidávám citaci z vašeho vlastního odkazu
ten totiž vůbec žádné potvrzení nepřináší… Evidentně jste to ani nečetl, prostě věříte. – Most important, it is hard to attribute the very strong performance of PIT revenues after the
reform to tax reform itself. This conclusion emerges from both the broad macro evidence
and, even more strikingly, from the analysis of micro-level data. Evidence of the latter kind is
especially compelling in the context of the Russian tax reform, since its structure was such as
to have little impact on many individuals and households, so lending itself to a difference in
differences analysis comparing developments between a control group of those little affected
and a treatment group of those quite strongly affected. And that analysis shows quite robustly
that the strongest growth in PIT payments came systematically from those who were little
affected by the reform. This is true, for example, whether or not one assumes that survey
respondents report their true disposable incomes truthfully, and is robust to a range of
empirical strategies. Nor are there any clear signs that the increase in PIT revenue was due to
large scale shifting of income from the corporate to personal sectors. There is, in short, no
strong evidence that tax reform itself caused the PIT revenue boom.

]]>
Od: L'ego https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-119037830 Fri, 22 Jul 2011 18:39:09 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-119037830 Glume
ta data ze State of Working America jsou od Saeze a Pikettyho, jedná se o velmi renomované ekonomy (Berkeley a MIT/EHEES). Pokud vím, nebyla doposud vážně zpochybněna – proč taky, je to celkem nekontroverzní – „opisujete“ daňová přiznání. Takže v tomto směru nemáte pravdu. Nemůžete házet data, která se vám neohodí pryč :-).
Jinak z německého statistického úřadu jsou data podobná (nechce se mi to googlovat). Prostě přes nižší zdanění korporací a bohatých roste západní svět pomaleji než před rokem 1970, přičemž téměř veškeré plody tohoto růstu sklízí úzká vrstva nejbohatších, kdežte příjmy ostatních v lepším případě stagnují. Tolik fakta.

Nemáte pravdu ani s tou Lafferovou křivkou, protože zrovna Rusko – a na tom se asi shodneme – není úplně normální stát a problém s těmi daty je ten, že je lze dost těžko očistit od vlivu „přísnějšího výběru“.

Jak říkám Mankiw (Harvard) se tomu dost věnoval, a chtěl určitě dokázat, že to funguje – a výsledek je v nejlepším případě 50% návratnost úlevy. Proč mu nevěříte?

V Evropě mohou daňoví domicil změnit tak možná brokeři, rozhodně ne zaměstnanci. Vaše poslední poznámka tedy vůbec nedává smysl (nemůžete outsorcovat např. stavebnictví v ČR do Řecka). Ale ono by to stejně nedávalo moc velký smysl, páč ČR má myslím páté nejnižší daně (konsolidovaná kvóta) v EU.

Já se nechci háddat o stimulu, i když podle mě jste taky dost mimo (jak vysvětlíte, že po 2. sv. dále růst pokračoval, i když byl generován hlavně veřejnými financemi, a byl vyšší než kdykoliv potom?),

ale o to, že nižší daně prostě automaticky nevedou k vyššímu růstu a zaměsnanosti, stejně jako vyšší daně nevedou k růstu nižšímu. To jste nedokázal vyvrátit. A asi už jste sám shledal, že představa, že by při 100% zdanění ustala veškerá ekonomická aktivita, je scestná.

Nevím proč do toho taháte důchody, ale důchodový účet byl v plusu, dokud Kalousek nezastropoval v r. 2007 soc. a důch. pojistné. To si můžete zjistit ze statistik MF ČR. Čili ta sekera, kterou zmiňujete, je kvůli opatřením, které jste nejspíš schvaloval…

A mimochodem – není nikterak dramatická (např. na obranu jsme utratili od revoluce cca 1 bilion korun, většinu z toho naprosto zbytečně – zkuste si diskontovat tohle číslo…, v privatizaci se ztratilo možná ař 5 bilionů).

No a už končím. Fakt si zkust přečíst i něco jiného než Rothbarda, Misese a Hayeka;-) – klidně i pravicové ekonomy -, třeba vám to trochu otevře oči a budete schopen snést zajímavější protiargumenty.

]]>
Od: GLUM https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-119036500 Fri, 22 Jul 2011 17:55:39 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-119036500 Jo, kdepak State of Working America,
to je nezávislý zdroj jaqíno :-D. Lafferova křivka byla, co já vím, posledně ve velkém, a to dosti efektně, potvrzena při ruské reformě daně z příjmu. V případě vysokých daní se rozhodně daní vybere více, viz také zmíněný ruský příklad. http://gazdasagkifeheritese.uni-corvinus.hu/images/4/47/IMF_-_egykulcsos_ad%C3%B3_Oroszorsz%C3%A1gban.pdf

Kromě okamžitých efektů přispívá nižší zdanění také k hospodářskému růstu, a to nikoliv bublinovitému skrze namnoze nesmyslnou a neefektivní vládní spotřebu, ale zejména díky vyšším investicím, což s určitým časovým odstupem dále zvyšuje reálný objem vybraných daní.

„Stimulování ekonomiky“ vede pouze k lití peněz násilím odebraným domácnostem a firmám do kanálů. Ano, krátkodobě se vyčaruje vyšší HDP (jakkoliv za cenu dalšího dluhu), ale momentální výše HDP přece vůbec není podstatná, podstatná je tvorba kapitálu, protože to je ta jediná věc, která nás, v hospodářské rovině, odlišuje od Kromaňonců…

Shodneme se na tom, že daňové optimum (z pohledu ministerstva financí) je někde mezi. Z pohledu společnosti je to nula. Monopoly (ať už přímo státní či státem chráněné (žádné jiné neexistují)) jsou společensky neefektivní. Že musíte platit daně? A to tady? Vůbec ne, nikdy nebylo snažší změnit daňový domicil než v rámci EU. Píšete s odpuštěním jak jeden z těch pablbů z českého minfin, co si v excelu namalovali, kolik jim vynese, když zdaní holdingy takovou a makovou sazbou. Hezká teorie, ale (téměř) žádné holdingy tu daňový domicil nemají. Co myslíte – kdyby se ti hoši snesli zpět do reality a nastavili by tady sazbu výhodnější než v takovém holandsku, kolik by to české státní kase přineslo jen z takové skupiny PPF?

A, když už jsem u toho rozpočtu, opravdu si nemyslím, že by měl český stát nedostatečné příjmy. Jeden bilion ročně je až až. Problém je na opačné straně – naprosto nekontrolovatelné výdaje. Ať už jde o korupci nebo o demograficky zcela beznadějný důchodový průtokáč. 23 miliard sekera na důchodovém účtu jen za první polovinu tohoto roku. Meziroční nárůst o 21 %. To dává lineární aproximací v následujících 10 letech DODATEČNÝ dluh bratru 500 miliard. Náklady na dluhovou službu nepočítám. A navíc ten vývoj nebude lineární, protože stále méně ekonomicky aktivního obyvatelstva bude platit na stále více důchodců. O tom, že se stále rostoucím průměrným věkem dožití porostou dramaticky i náklady na zdravotní péči o takové důchodce, brzy budou dost možná vyšší než samotné st. důchody. Současná vládní „reforma“ samozřejmě nereformuje vůbec nic, politikům na ke skutečné penzijní reformě chyběla odvaha i v 90. letech, kdy ještě bylo z čeho a nebylo tak pozdě, co teprve teď…

Ždímáním pracujících (tím nemyslím dělníky, ale zaměstnance i podnikatele) dosáhnete leda tak toho, že to tu dříve či později zabalí a zmizí pryč. Ne tak důchodci… kteří se časem zcela demokraticky chopí vlády :-D…

]]>
Od: L'ego https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-119035520 Fri, 22 Jul 2011 17:11:23 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-119035520 Mno, Glume,
jak říkám, chce to číst i něco jiného než Rothbarda a jeho české přežvykovatele.
Pro začátek stran příjmů lidí zkuste tohle: http://www.stateofworkingamerica.org/pages/interactive#/?start=1982&end=2008
je to samo o sobě mazec (doporučuji rok 1976 až současnost)… Data jsou od Pikettyho a Saeze podle přiznání daně z příjmu (čili vypadává nezdaněný příjem z kapitálu, čili je to k bohatým ještě „shovívavé“). K příjmové nerovnosti (a jejímu vzrůstu, stejně jako ke stagnaci příjmů středních a nižších vrstev viz http://elsa.berkeley.edu/~saez/ , kluci sesbírali data pro 23 zemí. Napsali o tom v poslední době několik knih. Já +/- znám US, FR, UK a D (od Mr. Afheldta, který o tom vydal knížku už v 90. letech) – všechno obdobné, rostou jenom příjmy nejbohatších.
K Lafferově křivce – nikdy nebyla empiricky potvrzena, dokonce i Reaganův poradce si stěžoval, že ji pan president pochopil trochu zvulgarizovaně. (Mimochodem, i Reagan musel několikrát zvýšit daně, často se na to zapomíná – vše na mj. na anglické Wikipedii) Data k Lafferově křivce – viz např. článek Grega Mankiwa o elasticitě daňových škrtů (je to republikán, poradce Bushe) http://gregmankiw.blogspot.com/2006/05/dynamic-scoring.html – určitě z toho nevychází, že se snížením daní vybere více, což tvrdil např. Tlustý (nevím, Kalousek asi tak hloupý není), a stále tvrdí někteří tvz. ekonomové (ale to Vy asi netvrdíte). (V tomto smyslu existuje mj. i Lafferova křivka naruby -stimulování ekonomiky vede k větším daňovým výnosům, takže se častečně samo zaplatí…)
K růstu a daním viz klasický článek Krugmana http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/06/22/reagan-and-revenues/, jinak se můžete podívat na oficiální data ze statistik US ministerstva financí (viděl jsem kdysi jeden krásný grafík, ale teď ho nemůžu najít). Můžete juknout na prezidenty – největší růst za FDR, který zavedl vysoce progresivní zdanění a umožnil vznik skutečným odborům). Můžete juknout sem http://www.tinyrevolution.com/mt/archives/003537.html (růst od 70. let zpomalil, nikoliv zrychlil).
K zdanění a růstů proklik od Krugmana (bohužel nemohu dát přesný link, už jsem vyčerpal počet návštěv zdarma) na http://economix.blogs.nytimes.com/2010/04/13/taxing-the-rich-over-time/?gwh=F84FE4438B06524D23424642EC5905E5
Jinak v USA mělo po půl století daň z příjmu (pro nejvyšší kategorie) přes 80% (federální, navíc k ní se platily ještě daně státní)a právě v těchto letech (zhruba od války do ropných šoků) zaznamenalo největší růst (a taky nejmenší nerovnost). Daňové zatížení středněpříjmových roste, naopak vyšší příjmy, a zejména firmy platí minimální daně (máme faktickou degresi). Proto nejsou prachy na sociální stát.

Nevím, kde berete své přesvědčení, že při 100 % dani stát nic (nebo skoro nic) nevybere. ) Ve Švédsku v určitých dobách bylo i víc než 100 %, a lidi ji platili, i když neradi, že (známá je Astrid Lindgrenová). Daně se neplatí proto, že je zaplatit chcete, ale proto, že je zaplatit musíte… Jinak souhlas, daňové optimum je někde mezi, ale progrese, a sakra strmá, je nutná. Hodně.

]]>
Od: GLUM https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-119029790 Fri, 22 Jul 2011 13:56:21 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-119029790 Opravdu?
Tak nominální mzdy neklesaly rozhodně, a pokud vím tak ani reálné – vycházíte z jakého zdroje?

Maximální míra zdanění? Tím myslíte nejvyšší pásmo u progresivní daně z příjmu? Ale – i kdyby to byla pravda – to je přece jen jedna z mnoha daní, u nás např. výrazně nižší než tzv. soc. a zdravotní pojistné (což jsou de facto jasné druhé/třetí daně z příjmu FO). Poslední desetiletí charakterizuej především výrazný růst daní nepřímých (DPH, spotřební daně atp.).

Slyšel jste někdy o Lafferově křivce? Vyšší daňová sazba vůbec nemusí vést k vyšším příjmům státního rozpočtu. Předpokládám, že budete popírat i existenci Lafferovy křivky, zkuste se zamyslet, kolik asi tak SKUTEČNĚ vybere stát na dani ve výši 100 %… Úplně stejně jako u nulové daně, že? Daňové optimum (optikou ministerstva financí, ne společnosti jako celku) bude asi někde mezi, co říkáte?

]]>
Od: L'ego https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-119006480 Thu, 21 Jul 2011 21:44:58 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-119006480 Glume,
vaše úvahy se vůbec neshodují se základními daty.
Ve skutečnosti např. v záp. Evrop. a USA v posledních cca 30 letech příjmy zaměstnanců stagnovaly resp. klesaly – ale zaměstnanost je nižší než např. v 50-70. letech, kdy mzdy naopak stoupaly.
Mimochodem, opět v západním světě jsme v současné době oproti 50-70.letům, pokud jde o maximální míru zdanění vysokých příjmů zhruba na jedné třetině. A ekonomický růst je poloviční… Slyšel jste někdy o „paradox of toil“?
Nečekám, že by vás to přesvědčilo, ale zkuste někdy kromě Rothbarda číst i někoho, kdo vám třeba ideologicky tak nekonvenuje, ale dělá skutečný empirický výzkum.

]]>
Od: Josef Nožička https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-118998240 Thu, 21 Jul 2011 16:09:16 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-118998240 Re: Miroslav Kalousek – o co horší ekonom, o to lepší intrikán
Vždycky může být hůř (a politiky si volíme sami).

]]>
Od: GLUM https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-118997990 Thu, 21 Jul 2011 15:50:43 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-118997990 Je to velmi přeqapivé, ale mzdové náklady
a míra nezaměstnanosti spolu skutečně souvisejí, a to dokonce dosti bezprostředně. A pokud jde o snižování vládních výdajů, neznamená to nic jiného, než že firmám a domácnostem zůstane více peněz, s nimiž jistě naloží daleko lépe, než by tak byla učinila vláda.

Jiná věc je Kalousova snaha o další zvyšování daní, která je samozřejmě úchylná. ČR není Řecko a česká daňová správa je dnes schopna vybírat daně dosti účinně. Problém u nás skutečně není na příjmové straně rozpočtu. Zvyšte příjmy stádního rozpočtu na dva bilion ročně – a ministerstva vám stejně vygenerují deficitní rozpočet. Klíč tqí v tom, dostat pod kontrolu vládní výdaje, tj. provádět skutečnou reformu důchodů a zdravotnictví, což se ovšem bohužel neděje. A výrazně snížit korupci skrze průhledná veřejná výběrová řízení – což se také neděje.

]]>
Od: Johanka https://blog.respekt.cz/nozicka/miroslav-kalousek-o-co-horsi-ekonom-o-to-lepsi-intrikan/#comment-118975340 Wed, 20 Jul 2011 22:02:32 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52348050#comment-118975340 Re: Miroslav Kalousek – o co horší ekonom, o to lepší intrikán
No, už k tomu nemáme daleko. A možná právě proto, že je to (vizuálně) zadarmo a že se o něj „starají“ politici (a co jejich gramotnost?).

]]>