Reklama
 
Blog | Josef Nožička

Je opravdu Bártova ABL škodlivější než „Kalouskův“ Omnipol?

Vít Bárta v pátek rezignoval na post ministra dopravy, což byl z jeho strany vzhledem k událostem minulého týdne krok vcelku logický. Premiér Nečas však chce odvolat  i další dva ministry za Věci veřejné vzhledem k jejich spojení s firmou ABL. A to je krok, který mně už tak logický nepřipadá …

Těžko říct, zda Bártovi skolili hlavu jeho kolegové z VV Škarka a Kočí, kteří jej obvinili z úplatků či redaktoři MF DNES,  kteří zveřejnili dokument, odhalující Bártův plán vstoupit do politiky kvůli obchodním zájmům jeho ABL. Nebo zda jsou obě aféry spolu provázané.

Co se týče vyplácení peněz v řádu statisíců za údajnou loajalitu – Bárta tvrdí, že šlo o poskytnutí půjčky. Je samozřejmě dosti podivné, když někdo půjčí druhému (byť ho považuje za kamaráda) půl milionu korun, aniž by s ním sepsal řádnou smlouvu. Ovšem zrovna tak je podivné, že Jaroslav Škarka to nejprve prozradil žurnalistovi z  Respektu (udělali byste vy něco takového, i kdybyste netušili, že jste nahráváni skrytou kamerou ?), potom to vyvrátil s poukazem na to, že šlo o mystifikaci, a následně přiznal, že peníze skutečně dostal. Kristýna Kočí pak čekala s oznámením půlmilionového úplatku celý týden. Mně osobně však přijde nejvíce divné, proč by si Bárta musel u poslanců ze svého klubu kupovat loajalitu. Že by mu až tak moc záleželo na tom být předsedou VV, když stranu fakticky již dávno ovládá? Nebo by se bál toho, že podle zpráv některých médií hrozil rozpad jeho poslaneckého klubu? No vzhledem k tomu, že do dnešního dne z něj odešli pouze 3 poslanci, tak to asi nebylo tak horké … Jediné, co by mi snad přišlo logické, by bylo, že na něj jeho někteří blízcí spolupracovníci vlastnili kompromitující materiály.

Ale to je pouze hypotéza, faktem je to, že s kompromitujícími materiály přišla páteční MF DNES. Jak jsem již zmínil, dokument z roku 2008 odhaluje Bártovy plány jakožto šéfa ABL vstoupit do vysoké politiky a pomoci tak své firmě k veřejným zakázkám. Těžko říct, zda tenkrát šlo o čirou fantazii či pouze o to, předvést se před svými podřízenými, nebo zda tomu Bárta skutečně věřil. Do vysoké politiky se mu opravdu dostat podařilo, dokonce mnohem výš než tenkrát plánoval – v dokumentu se mluvilo víceméně o proniknutí do komunální politiky v Praze. Ovšem pokud by Bártovi opravdu šlo o státní zakázky pro ABL, tak by zcela jistě nepřijal ministerské křeslo. Vždyť na firmu, které je přímo spojena s ministrem, je automaticky zaměřena pozornost ze všech stran!

Reklama

Skutečnost byla taková, že Bárta, který ze začátku působil na většinu lidí spíše úsměvně, se stal jedním z nejoblíbenějších i nejrespektovanějších ministrů. A to zejména díky tomu, že prokázal, jak moc se v jeho resortu plýtvá a hodlal s tím účinně bojovat. A v tom byl možná kámen úrazu … Samozřejmě, že Bárta si za své nepromyšlené chování může především sám (jak trefně řekl Karel Schwarzenberg „je pitomec, protože sepsal něco, co si ostatní jen myslí“), ovšem je otázkou, komu všemu se jeho aféry hodily a kdo všechno jim napomohl.

A jak jsem již naznačil v úvodu, nelíbí se mi, že má být na některé jiné politiky z VV použita jakási kolektivní vina ohledně jejich spojení s ABL (Radek John navíc součástí firmy ABL nikdy nebyl). Samozřejmě, že je problematické, když tato firma v minulosti sledovala na objednávku politiky, ovšem nemělo by investigativní novináře především zajímat, kdo si to sledování u ní objednával?

A nemělo by nás spíše zajímat, zda některé jiné firmy nevyužívají svých známostí ve vládě mnohem víc než ABL? Mám na mysli například zbrojařskou firmu Omnipol, se kterou je spojován ministr financí Kalousek. Tato firma dostala za posledních 12 let ze státních peněž 10 miliard jenom za zprostředkování zakázek pro ministerstvo obrany (nejvíce v době působení ministryně Parkanové), zatímco u firmy ABL není známo, že by za dobu Bártova působení ve vládě nějakou větší státní zakázku dostala.  A byla to opravdu náhoda, když Miroslav Kalousek tolik usiloval o hlavu ministra obrany Vondry, který vyhodil z resortu řadu lidí, figurujících v podezřelých armádních zakázkách a navíc hodlal omezit vliv prostředníků při armádních nákupech? Odpovědět nechť si zkusí každý sám.

Samozřejmě, že i ministr Vondra měl problémy, spojené s kauzou ProMoPro a dnes také nabídl svoji rezignaci. Proto by teď měla být řada na Miroslavu Kalouskovi …