Reklama
 
Blog | Josef Nožička

Klaus má rád tenis, ale nemá rád tenisismus

Cože je to za nesmyslný nadpis? Že jste slovo tenisismus ještě nikdy neslyšeli? To máte nejspíš pravdu, ale slyšeli jste dříve než před týdnem slovo homosexualismus? Zřejmě také ne, ale přesto ho dnes díky prezidentovi Václavu Klausovi zná v České republice téměř každý …

 

Pan prezident tento slovní pojem jak známo použil na obhajobu svého vicekancléře Petra Hájka, který hodně kontroverzním způsobem kritizoval podporu některých politiků festivalu homosexuálů Prague Pride 2011. Pojem homosexualismus je prý možno chápat jako oslavu homosexuality a její povyšování nad heterosexuální orientací. Podle tohoto výkladu bychom pak mohli chápat termín tenisismus (nevím, zda mně někteří jazykovědci nevytknou, že spisovnější by byl spíše termín tenismus) jako povyšování tenisu nad jinými sporty.

V takovém případě by byl pan prezident zajisté chápán jako odpůrce tenisismu, protože sice tenis rád rekreačně hraje, ale před jinými sportovními odvětvími jej zase nijak zvlášť nepreferuje. Kromě tenisu také rád lyžuje, basketbal a volejbal hrával dokonce závodně. Nejinak je tomu i z hlediska sportovního fanouška – Václava Klause je možno často vidět v hledišti nejenom při Davis Cupu, ale i při zápasech basketbalové či hokejové reprezentace nebo při významných lyžařských i atletických závodech, Pražský mezinárodní maratón dokonce sám startuje. Zkrátka, až na ten levicový snowboarding podporuje Václav Klaus snad všechny sporty.

Po určitém odlehčení  se ale zkusme přece jen hlouběji zamyslet nad Klausovou obhajobou Hájkových výroků. Nemyslím, že by pražský pochod gayů měl za cíl homosexualitu povyšovat. Homosexuálové jím pouze chtějí dát najevo, že v demokratickém světě jsou dnes již samozřejmou součástí společnosti a mohou veřejně vyjít do ulic a nestydět se za svou sexuální orientaci. U nás sice homosexuálové získali před 5 lety právo uzavírat registrované partnerství, ovšem velká část lidí je stále považuje za méněcenné či za někoho, kdo údajně představuje ohrožení základních společenských hodnot.

Reklama

Prezident Klaus i někteří ostatní politici by měli proto velmi zvážit, zda svými výroky o homosexuálech bude naše země v zahraničí vnímána jako země typu Ruska či Běloruska, kde by pokusy o uspořádání pochodu homosexuálů pravděpodobně skončily zatýkáním, nebo naopak jako civilizována demokratická země, kde jsou takové akce zcela běžné a mají i politickou podporu z nejvyšších míst. A když se ještě vrátím k tenisu  – Klausův postoj k homosexuálům několikrát odsoudila i zřejmě nejlepší tenistka všech dob Martina Navrátilová …