Reklama
 
Blog | Josef Nožička

Minulý týden Tonya Graves. Koho napadnou Vandasovci příště?

Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti napadli minulou sobotu ve Vimperku zpěvačku Tonyu Graves. Tato americká zpěvačka, která v Česku žije již 15 let a vystupuje se známou skupinou Monkey Business, přišla do místní restaurace a chtěla tam povečeřet. 

Jenže mezi hosty byli i někteří příznivci DSSS, kteří v ten den pořádali ve Vimperku mítink, jehož cílem údajně bylo poukázat na problémy s nepřizpůsobivými občany  a zhoršující se kriminalitu ve městě. Paní Graves rozhodně mezi nepřizpůsobivé občany nepatří, stejně tak nemá sebemenší podíl na zvýšené kriminalitě ve Vimperku či v kterémkoliv jiném českém městě. Přesto však byla příznivci DSSS napadena. Má totiž černou barvu pleti …

Předseda DSSS pan Tomáš Vandas se od incidentu ihned distancoval a zpochybnil, zda mohla Tonya Graves poznat, že šlo o příznivce jeho strany. Den poté dokonce zpochybňoval, zda vůbec byla zpěvačka fyzicky napadena (údajně to není v policejní zprávě). Samozřejmě, že pokud jsme na místě činu nebyli, nemůžeme s jistotou tvrdit, jak to stoprocentně bylo. Ovšem o fyzickém napadení mluvili i někteří hosté restaurace, kteří rovněž potvrdili, že nešlo o místní mladíky.

Co tedy z incidentu plyne? Především to, že boj proti takzvaně nepřizpůsobivým občanům je pro pro některé extremisty (ať už se jmenují Vandas, Kohout či jinak) jenom zástěrkou pro to, aby získali přízeň hlavně u lidí s nízkým vzděláním a populisticky se vydávali za ochránce „poctivých pracujících občanů.“ Já se lidí, kteří zneužívají sociálních dávek a kradou, v žádném případě nezastávám. Velmi mi vadí takzvaná diskriminace naruby a s mnoha Romy mám zkušenosti negativní. Zároveň však odmítám házet všechny do jednoho pytle – znám totiž i Romy, kteří se živí poctivým způsobem a práci se nevyhýbají. A je nefér, když je někdo diskriminován jen kvůli tomu, že se narodil s tmavší barvou pleti.

Reklama

Je samozřejmě jasné, že na vzniklé situaci v některých českých městech (kromě Vimperku především města na severu Čech) má velkou vinu stát. Kriminalita u nás stále roste, tresty jsou často směšně nízké. O stavu naší policie ostatně vypovídá i to, že v restauraci, kde byla Tonya Graves napadena, byli přítomni dva policisté a zpěvačce na rozdíl od některých místních hostů nijak nepomohli (že nebyli v té době ve službě, na podstatě věci nic nemění). Příznačné je i to, že vimperská radnice demonstraci příznivců DSSS zakázala, soud však toto rozhodnutí pro formální pochybení zrušil. A tak musely jako za poslední 2 měsíce snad již každý víkend jít za peníze daňových poplatníků stovky ochránců zákona do služby a hlídat, aby demonstrace extremistů nepřerostla v násilí.

Jenže podporou rasisticky orientovaných skupin se problém nevyřeší. Lidé, kteří pány Vandase či Kohouta  obdivují (obviňování Daniela Landy, o kterém píše v jinak velmi dobře napsaném článku kolega bloger Petr Němec, mně přijde trochu sporné), by si měli uvědomit, že když holé lebky nebudou mít po ruce Romy, snadno si najdou Asiaty, černochy nebo třeba toho, kdo jen nebude stejně jako oni holohlavý. A opravdu chceme obdivovat či zastávat se primitivů, kteří napadnou sotva 150 cm vysokou ženu?