Reklama
 
Blog | Josef Nožička

Miroslav Kalousek – o co horší ekonom, o to lepší intrikán

Jak vysokou DPH nakonec budeme platit? Původně to mělo být 20 %, po kritice prezidenta Klause to naši vládní ekonomové zázračně rychle přehodnotili na 17,5 % a prohlásili, že je to konečná a uzavřená varianta. Nyní se však jeví jako nanejvýš pravděpodobné, že se ministrovi financí Kalouskovi podaří přimět vládu zvýšit DPH na 19 % a to dokonce hned od příštího roku. Jak se mu to podařilo?

 

Jednoduše řečeno – Miroslav Kalousek se opět projevil jako mistr intrik. Připravil návrh státního rozpočtu na příští rok tak, že by podle něj musely drasticky seškrtat své výdaje především resorty dopravy a školství. Tedy resorty, které řídí ministři za Věci veřejné, což je strana, která si na jaře s podporou prezidenta snížení DPH na 17,5 % procenta vynutila. Zejména v případě ministerstva školství je osekání výdajů absurdní, protože podle koaliční smlouvy, uzavřené loni v červenci, mělo školství naopak dostat pro rok 2012 čtyři miliardy navíc. Je tedy nanejvýš logické, že něco takového je pro Věci veřejné nepřijatelné a bude pro ně zřejmě přijatelnější kývnout na navýšení DPH (při prosazení několika málo výjimek).

Samozřejmě, že řada lidí bude ministra Kalouska hájit ve jménu toho, že deficit veřejných financí nelze v souvislosti s tím, do jakých problémů se dostaly některé jiné evropské země, brát na lehkou váhu. Proto se musí buď šetřit na výdajích státu nebo získávat příjmy jinak, například zvyšováním nepřímých daní. S tím určitě souhlasím, je však otázkou, zda to nešlo udělat efektivněji než zvýšením DPH, kterou tak budeme mít jednu z nejvyšších v rámci Evropské unie, což logicky omezí spotřebu a tím i prosperitu některých firem.

Ministr Kalousek se totiž lehce zbavil ne zrovna zanedbatelné výše příjmů do státního rozpočtu, když již v minulém vládním období jakožto správce státní pokladny přešel z progresivní daně, kterou používají téměř všechny ekonomiky na západ od nás na takzvanou rovnou daň, která pro změnu funguje pouze v zemích na východ od nás. Přitom nelze říct, že by tyto východní ekonomiky nějak zvlášť vzkvétaly – minimálně o Lotyšsku, Rumunsku či Ukrajině to rozhodně říct nelze.

Reklama

Kalousek má navíc v plánu od roku 2013 snížení odvodů na zaměstnance o jedno a půl procenta s odůvodněním, že to pomůže ke snížení nezaměstnanosti. Já ekonom pravda nejsem, ale podle zdravého selského rozumu mi to přijde jako nesmyslný argument. Proč by firma přibírala nějakého zaměstnance navíc jen kvůli tomu, že jí stát sníží jedno procento nákladů na něj? Přijde mi to stejné jako kdyby si někdo kupoval zboží, které je pro něj nepotřebné, jenom kvůli tomu, že obchodník u něj nabízí jednoprocentní slevu. Je potom logické, že když příjmy státního rozpočtu díky těmto nepříliš uváženým krokům stále klesají, i přes výrazné škrty ve všech oblastech se nedaří jeho deficit nijak výrazně snižovat.

Na současném státním dluhu České republiky má navíc Miroslav Kalousek sám coby ministr financí ne zrovna zanedbatelný podíl. Například za rok 2009 dosáhl rozpočtový deficit přes 200 miliard, tedy nejvíce v historii České republiky. Samozřejmě, že jeho výše byla způsobena hlavně hospodářskou krizí, jde však o to, že Kalousek při sestavování rozpočtu počítal v době, kdy už se ve světě začínala krize naplno projevovat, se 4,8 procentním růstem HDP. To číslo tenkrát odhadl vcelku správně, bohužel si však asi spletl znaménko před ním …

I přes uvedené přehmaty je pozice pana Kalouska v české vládě neotřesitelná jako u málo koho. Je to dáno mnoha okolnostmi. Jak tím, že faktickým lídrem TOP 09 není předseda této strany Karel Schwarzenberg, nýbrž on, tak i tím, že za Kalouskem stojí  mocná lobby, kterou tvoří zástupci především zbrojařských a loterijních společností. Ti jsou totiž Kalouskovi zavázáni, že i v době velkého šetření se ministr financí usilovně brání zdanění hazardu a naopak se snaží, aby i na přece jen snižujících se armádních zakázkách mohli jeho známí stále bohatnout. A když se někdo proti tomu odváží bojovat (jako například ministr obrany Vondra), ministr Kalousek na něj pošle Finančně analytický útvar ministerstva financí …