Reklama
 
Blog | Josef Nožička

Největší mediální mýty o Schwarzenbergovi a Zemanovi

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb byla nebývale ostrá. Nejenom při  televizních a rozhlasových debatách, ale také v tištěných i internetových  médiích. Média mohou psát svobodně, což je jednou z největších výsad demokratické společnosti. Zároveň by však ve slušné společnosti neměla seriózní média rozšiřovat nepravdy či polopravdy.

 

A to se bohužel během prezidentské kampaně častokrát stalo. V tomto článku se pokusím vybrat největší mýty, které česká média servírovala čtenářům, ačkoliv docela pravdivé nejsou.

1. Podpásový Zeman a slušný Schwarzenberg

Zemanovi je v novinách vyčítáno, že proti Schwarzenbergovi používá unfair výpady, například vtažením témat typu Benešovy dekrety či narážkami na Schwarzenbergovu rodinu, některými příznivci knížete je přímo  obviňován z nacionalismu. Jenže já to vidím trochu jinak. Schwarzenberg sám se při jedné z debat na ČT použil zcela nevhodné výroky na adresu prezidenta Beneše a  i pokud se opravdu jen přeřekl, byla to v první řadě jeho chyba, které by v prezidentském duelu využil kterýkoliv protivník. Také ne příliš zdařilý zpěv české hymny v přímém televizním přenosu měl zcela opačný efekt, než jaký pan Schwarzenberg zřejmě očekával. Z toho, že na to Schwarzenbergovi odpůrci zareagují, nelze přímo vinit Zemana. Navíc některé výpady Schwarzenbergova týmu vůči  Zemanovi (jeho údajné napojení na kmotra Mrázka či kladný vztah k alkoholu) byly ohledně slušnosti rovněž  velmi často za hranou.

Reklama

2. Zeman lže, Schwarzenberg se jen plete

K takovýmto závěrem došli představitelé sedmé velmoci v souvislosti s již zmiňovanou diskusí ohledně Benešových dekretů a také v otázce Mostecké uhelné společnosti. Ovšem když už ministr zahraničí vyrukoval s tímto tématem při debatě na TV Prima, tak si o něm měl více zjistit. Vláda Josefa Tošovského (1997-1998) totiž skutečně byla dříve než vláda Zemanova (19998-2002). Je pravda, že privatizace MUS se řešila i za Zemanovy vlády, ovšem v té době zde již stát nebyl majoritním vlastníkem. Ve včerejší debatě, moderované Václavem Moravcem, mě pak pobavilo, když Schwarzenberg prohlásil, že jeho TOP 09 nemůže být přece zodpovědná za katastrofální situaci na resortu kultury,  neboť výběr ministra kultury byl vždy záležitostí STAN. V umění přiznat chyby a postavit se k nim čelem je na tom Karel Schwarzenberg úplně stejně jako většina ostatních českých politiků.

3. Zeman s Klausem tvoří mocenský pakt

Česká média, která jsou téměř všechna na straně Schwarzenberga (snad s výjimkou Práva a TV Prima), chytře využila momentální antipatie většiny české veřejnosti k Václavu Klausovi, způsobenou (zcela po zásluze) vyhlášením jeho amnestie. Ovšem „zaručené“ zprávy o tom, že Zeman s Klausem jsou domluveni na rozdělení moci a Zeman jako prezident velmi záhy Klause jmenuje premiérem úřednické vlády, jsou jen ničím nepodložené drby. Navíc  by mě v této souvislosti velmi zajímalo, kam se Schwarzenbergově TOP 09 podařilo zcela „uklidit“ ministra financí Kalouska, že o něm poslední 3 týdny není vůbec slyšet.

4. Schwarzenberg má tolik peněz, že je zcela nekorumpovatelný

Tento argument používají ti, kteří doporučují ostatním volit Schwarzenberga, velmi často. Fakta jsou ovšem taková, že podle toho, co napsaly minulý týden Hospodářské noviny, stála Schwarzenbergova kampaň přes 30 milionů korun a z toho 17 mu věnovali různí podnikatelé. A jste si opravdu stoprocentně jistí, že za to od pana knížete žádnou protislužbu chtít nebudou? Navíc, co pomůže, že je někdo sám nekorumpovatelný, když proti korupci aktivně nebojuje, ačkoliv by z titulu své funkce mohl či spíše měl.

Téměř všechna česká média o sobě prohlašují že jsou nezávislá. Ve skutečnosti se však řada z nich řídí heslem: Koho chleba jíš, toho píseň zpíváš. Je tedy čistě na nás, zda poznáme, jestli ta píseň není v některých případech falešná …