Reklama
 
Blog | Josef Nožička

Proč budu volit Zemana a ne Schwarzenberga

Druhé kolo prezidentské volby bude zřejmě velmi vyrovnané. Republika je v podstatě rovnoměrně rozdělena na příznivce Zemana a Schwarzenberga. Kdo z nich by byl lepším prezidentem?

 

Dle mého názoru Miloš Zeman. Můj hlas nedostane proto, že je levicovým politikem, zatímco Schwarzenberg pravicovým. Ani proto, že jeho rival Karel Schwarzenberg má kromě českého i švýcarské občanství, nemluví vždy zcela srozumitelně a je mu již 75 let. Hlavní kritéria pro určení toho, který z obou kandidátů se pro křeslo hlavy státu hodí více, jsou z mého hlediska následující:

1. Zahraniční politika

Na Hradě chci prezidenta, který bude v zahraničí hájit zájmy naší země. A u Karla Schwarzenberga takovou jistotu prostě nemám. Již ve funkci ministra zahraniční několikrát jednal proti zájmům České republiky a vůli většiny jejích občanů. Například podpisem smlouvy o umístění amerického radaru v Brdech nebo uznáním samostatnosti Kosova. Pro mě není rozhodující, zda bude český prezident kladně vnímán zahraničí díky vstřícným postojům k Evropské unii nebo hlasité podpoře Tibetu či Julie Tymošenkové. Důležité je, aby Česká republika byla díky němu vnímána jako sice velikostně malá, ale suverénní země, která bude mít dobré vztahy s většinou zemí na západ i na východ od nás. A k tomu má z obou kandidátů lepší předpoklady Miloš Zeman.

Reklama

2. Domácí politika

Tady by měl být budoucí prezident především nestranný. I když hlava státu nemá u nás velké pravomoci, při řešení případných politických šarvátek a krizových situací  na domácí politické scéně může být síla prezidentovy osobnosti velmi důležitá. Zde může být vzhledem k jejich minulosti jistá pochybnost u obou kandidátů. Miloš Zeman je bývalým předsedou ČSSD, tedy nejsilnější levicové strany, s kterou se pak rozkmotřil. Karel Schwarzenberg je naopak předsedou druhé nejsilnější pravicové strany TOP 09, navíc je v současné době i místopředsedou vlády. I zde však vidím větší problém u Schwarzenberga. Zeman si vždy stál za svým a byť dokáže tak jako téměř každý politik dělat pragmatické ústupky, nikdy se nenechal nikým ovládat. Což se v případě Schwarzenberga říci nedá, především v souvislosti s jeho poutem k místopředesedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Toho převážná většina nestranných pozorovatelů považuje za faktického šéfa TOP 09, zatímco formální šéf této strany Schwarzenberg jí od začátku jen zajišťuje lepší mediální obraz. A před všemi morálními i politickými prohřešky Miroslava Kalouska zcela zavírá oči (nejenom při spaní ve Sněmovně).

 3. Úcta k historii naší země

Mně nevadí, že otec Schwarzenbergovy manželky otevřeně podporoval nacisty. Za svého tchána skutečně nikdo nemůže. Ale velmi mi vadí, když kandidát na prezidenta  republiky prohlásí, že Benešovy dekrety jsou již zrušeny a v souvislosti s odsunem sudetských Němců řekne, že vláda prezidenta Beneše by v dnešní době byla souzena v Haagu kvůli hrubému porušení lidských práv. Ano, odsun byl skutečně nesprávnou a politování hodnou událostí. Ovšem prohlásit něco takového bez toho, že by pan Schwarzenberg dodal, jaká zvěrstva prováděli Němci během druhé světové války na českém obyvatelstvu, je zcela neakceptovatelné. Někdo možná namítne, že Benešovy dekrety jsou věc, kterou se je v dnešní době již zbytečné zabývat. Ale není to tak úplně pravda. Ozbrojený konflikt s Německem kvůli nim samozřejmě nehrozí, ovšem otázka navrácení majetku, zabaveného sudetským Němcům, může být kdykoliv znovu nastolena. A především: jak se po slovech Karla Schwarzenberga mohou cítit příbuzní těch, kteří zahynuli v koncentračních táborech nebo během války padli, ať už na západní nebo východní frontě?

Miloš Zeman samozřejmě také není bez chyb a přiznám se, že v prvním kole prezidentské volby jsem volil jiného kandidáta. Ovšem vzhledem k výše napsanému budu v druhém kole volit jeho. A věřím, že i pře silnou protizemanovskou kampani ve většině sdělovacích prostředků to bude on, kdo na dalších 5 let usedne na Pražský hrad.