Reklama
 
Blog | Josef Nožička

Proč si prezident bere učitele do úst?

Prezident Václav Klaus v uplynulém týdnu opět nadzvedl některými svými výroky spoustu lidí ze židle. Tentokrát jsem mezi ně patřil i já. A podle nadpisu článku asi správně tušíte, že to byly především jeho výroky na adresu učitelů.

 

Předně chci říct, že ve středu jsem nestávkoval a ten, kdo četl některé mé předchozí články, tak ví, že ministra školství Dobeše se většinou spíše zastávám. Přesto považuji za hodně nekorektní, když prezident republiky označí postoj stávkujících učitelů za hloupost. Právo na stávku je přece zaručeno Ústavou a navíc se domnívám, že zvolená jednohodinová forma stávky většině lidí příliš problémů nepřinesla. Také chápu kolegy, kteří se ke stávce připojili, když se bojí možné nespravedlnosti, kterou může nový systém odměňování přinést. Ne každý má ředitele, který měří všem stejným metrem (já věřím, že ten můj takový je). Navíc je tu i nebezpečí, že ředitelé škol budou dostávat s ohledem na předpovídané škrty ve státním rozpočtu stále menší objem peněz, a budou tak nepřímo tlačeni k přeřazování učitelů do nižších platových stupňů, ačkoliv by rádi svým učitelům spíše přidali.

Za ještě mnohem nepovedenější pak považuji prezidentův čtvrteční výrok, kdy se při státní návštěvě ruského prezidenta vyhnul odpovědi na průběh ruských voleb slovy: „Asi by také nebylo na místě ptát se pana prezidenta Medveděva, co si myslí o stávce našich učitelů, jestli byla oprávněná nebo neoprávněná, jestli pomáhá nebo nepomáhá budoucnosti našeho školství.“ Ano, to jestli nový platový systém našemu školství pomůže nebo naopak uškodí, ukáže až čas. Ovšem srovnávat protest českých učitelů s protestem ne zcela zanedbatelné části ruské společnosti proti regulérnosti parlamentních voleb mi přijde hodně mimo mísu. Tím neříkám, že bych byl o neregulérnosti těchto voleb jednoznačně přesvědčen a s ohledem na to, že návštěva ruského prezidenta byla dost možná pro náš stát z hospodářského hlediska přínosem, asi by od Václava Klause nebylo pragmatické průběh ruských voleb kritizovat. Klausův vstřícný postoj k Rusku je navíc znám již delší dobu. Ovšem zneužívat české učitele k jeho obhajobě bylo prostě nefér.

Zatímco zmiňované dva prezidentovy výroky lze nazvat jako nešťastné, třetí, který rovněž pronesl uplynulý týden, nelze označit jiným termínem než hloupý. A to když při besedě se studenty na VŠ báňské v Ostravě označil vysokoškolské studium zadarmo za parazitování studentů na zbytku společnosti. Zavedení školného má samozřejmě své zastánce i své odpůrce. V některých státech existuje, v jiných nikoliv, a nelze jednoznačně určit, v kterých z nich je úroveň vysokoškoláků vyšší. Ovšem označit vysokoškolské studenty za parazity společnosti už hraničí s primitivním populismem.

Reklama

Hloupější větu řekl náš pan prezident během své politické kariéry snad jenom jednou – když na začátku devadesátých let prohlásil, že tato země potřebuje více Viktorů Kožených …